0
VARUKORGEN
Tillagd i varukorgen
Totalt att betala: kr
Ekedahls1_1280x610px.jpg

Svart, vitt och helmatt

En lyckad tillfällighet fick familjen Ekedahl att ta språnget till att bygga eget precis utanför Nässjö. Nu äger de en skarpvinklad arkitekturdröm där ett fräscht vitt ytskikt och svarta effektfulla detaljer var en självklarhet.

– Vi trivs jättebra. Man lever ett stressigt liv i arbetet, men när man kommer ut så här, då får man ett lugn i kroppen. Tystnaden och idyllen här, så långt ifrån stadens stress och myller. Huset känns så perfekt för oss i livet där vi är nu. Det säger mellanstadieläraren Lena Ekedahl som tillsammans med sin man, säljaren Micke, snart firar ettårsjubileum i den vita villan som blickar ut över Spexhultasjön. Trettio meter från stranden har de låtit bygga sin drömvilla, ett lösvirkeshus ritat helt efter deras önskemål och som de målat i matt vitt med kontraster i svart. Färgen de valt heter Alcro Arkitekt, och är framtagen för att få en helmatt yta. En färg som bör kunna hålla i runt 8–10 år, med en tvätt eller två däremellan.

– Det finns ju otroligt många olika vita nyanser. Och när vi var Nyhems för att välja mellan två, så tyckte min man och personalen att vi skulle välja den ena som var lite mjukare, medan jag var den enda som ville ha den som var riktigt vit. Men så kom en annan ur personalen förbi och jag frågade vad hon tyckte. Och hon pekade på mitt val, säger Lena Ekedahl. Och så blev det. Paret målade huset själva med hjälp av ena sonen som jobbar som målare. Att det skulle vara just målat vitt trä och inte någon annan kulör, till husets skarpa vinklar var det aldrig något snack om. Lena Ekedahl har alltid haft en preferens för svart och vitt i kombination i själva inredningen, och det kändes givet för dem båda att det skulle gå igen även på utsidan.

– Jag tycker att det blev både fräscht med det vita och tufft med det svarta. Jag gillar det strama, lite enklare, säger Lena Ekedahl. Jag känner att jag ofta vet vad jag vill ha, jag har en säker smak och känner att jag hellre struntar i det om det inte går att få det exakt som jag vill ha det.

Innan paret Ekedahl landade i huset vid sjön, hade de en voluminös villa i stan, byggd 1937 av disponent Ekwurtzel från Pinnstolsfabriken i Nässjö. Där hade de fyra våningsplan som under de mest intensiva familjeåren rymde två vuxna och tre barn – och kostade mycket tid och möda på renovering och inredning. Huset, som de flyttade in i som nygifta 1986, var perfekt så länge barnen bodde hemma. Men när de vuxit upp och lämnat boet, kändes det inte motiverat att bo kvar längre.

– Huset i stan var stort och där var det också var mycket trappor. Det här huset är mycket mindre än det i stan, och här har vi allt på ett plan, vilket ju är praktiskt nu när vi har sex små barnbarn och två till på väg, säger Lena Ekedahl. Familjen hade också länge haft en längtan att bo nära en sjö, men hade inte hittat något hus som kändes rätt.

– Vi var kräsna. Vi älskade ju vårt hus, säger Lena Ekedahl. Att detta ändå blev av, var därför närmast slumpens verk. Det var i juni 2018 som en av deras svärsöner råkade se en annons på Blocket. I annonsen fanns grundplåten till deras önskeboende: En sommarstugetomt där tanken var att riva en av stugorna och bygga ett arkitektritat lösvirkeshus i stället. Och säljaren, som själv hade byggföretag, skulle bygga huset.

– Vi bestämde oss för att träffas. Lite skraj är man ju att ge sig in i något sådant här men vi fick bra kontakt direkt. Han visade ett förslag han hade ritat upp och sedan bestämde vi oss för att vi ville hänga på, säger Lena Ekedahl.

Sedan följde ett intensivt arbete. Från ursprungsritningen tog paret bort väggar och hela rum, de ritade in fönster och tog bort andra. I november 2018 gjöts grunden. Redan i april 2019, efter mindre än ett år, fick de nycklarna till sitt nya hus. Trots all tid de hade tillbringat där under byggtiden, var det en speciell känsla att öppna dörren till sitt nya hem.

– Det är klart att det kändes som en dröm. Ska vi verkligen bo här? Det var så fint och vi var mer än nöjda med allting. Just ”Bor vi verkligen här?”, är en känsla som har slagit oss så många gånger under det här första halvåret som vi har bott här. Det var så svårt att ta in, säger Lena Ekedahl.

 

 

 

 

 

 

Men visst är det sant och nu har de 115 kvadratmeter fördelade på två sovrum och ett stort allrum med gott om plats att umgås – och så ett vinterbonat uterum på det. Från de höga och väl tilltagna fönstren har man magnifik utsikt mot sjön.

– Från början var det tre sovrum, men vi tog bort ett av de små och slog ihop med vardagsrummet och köket i stället. Det är ju där man lever och umgås med familj och vänner. Barnen är nästan mer här än i det gamla huset, säger Lena Ekedahl. En favoritdetalj hos hela familjen är den väl tilltagna takhöjden, som ger ett fantastiskt ljusinsläpp från de stora fönstren och en härlig rymd.

– Vi tänkte rita in ett loft för att få in mer förvaring, men insåg att vi ville ha full takhöjd så långt det var möjligt. Nu är det 3,40 i alla rum, även inne på toa. Det blir ju en helt annan rymd när man har högt i tak, säger Lena Ekedahl.

Invändigt har man satsat mycket på textila element som kontrast mot husets i övrigt strama utformning, och har fått till ett mjukt och välkomnande hem. Även till inredningen har de haft stor hjälp av Nyhems som har bistått både med råd och tips, och att sy upp och montera husets samtliga gardiner. En utmaning i ett hus med så stora fönsterytor. Lena Ekedahl är särskilt nöjd med hur de fick till gardinlösningen till fönstren som blickar mot sjön. Här hittade man en modell av glesvävd gardin som skapar lite insynsskydd utan att för den skull ta bort den vackra utsikten. Här tillbringar det mycket av sin lediga tid.

– När mörkret faller och man vill kura ihop sig i soffan är det skönt att dra för lite, så man inte känner sig så blottad, säger Lena. Trots preferensen för enfärgat och stramt svart och vitt, har det även smugit sig in inslag av både guld och stormönstrat i inredningen. Flera rum pryds nu av fondtapeter i praktfulla medaljongmönster; i matsalsdelen sitter nu en Cole and Son med ett överdådigt påfågelsmönster i guld och svart.

– Jag är rätt förvånad själv över att vi har den här guldiga tapeten med påfåglar på, skrattar Lena Ekedahl. Det var ju hos Nyhems vi tittade på den och jag hade väl tänkt mig något annat, men så kom den här upp och då tyckte jag att den ändå var lite fräck. Hade jag gått där själv och kollat hade jag nog inte ens tittat närmare på den. Personalen hos Nyhems hjälpte också till med att tipsa om medaljongtapeten i sovrummet och har hjälpt familjen att se fördelarna med att också få in lite mönster.

– I och med att det är så högt i tak kan man kosta på sig lite större mönster. De är duktiga hos Nyhems på att läsa in vad man gillar och sedan erbjuda något lite extra. Sådant är ju väldigt viktig, säger Lena Ekedahl.

Första sommaren i huset blev inte direkt någon semester. Under merparten av sommaren ägnade sig Lena och Micke i stället åt att bygga ett Attefallshus på tomten, bygga trädäck runt tre av husets sidor, och sätta häck och gräsmatta. Dessutom har de satt odlingslådor där de ska odla grönsaker och bär.

– Det är så roligt när barnbarnen kommer hit och säger ”kan vi gå till farmors land?”. Det är mysigt, säger Lena Ekedahl. I sommar väntar förvisso mera fix på gården som att skaffa fler odlingslådor på hjul och att bygga ett staket på några av sidorna runt trädäcket. Men någon renovering behöver de i alla fall inte ägna sig åt. De lär inte ens behöva måla om fasaden de närmaste åtta, tio åren. En stor lättnad, tycker paret Ekedahl:

– Ja, det känns skönt att det inte är några större renoveringar som vi behöver göra på många år. Fast lite mindre projekt tror jag att vi alltid kommer att skapa oss, vi gillar det. Min man brukar beskriva mig med orden: ”När Lena köper en ny tavla så går hon in med skorna och spikar upp den”. Och det stämmer.

– Vårt mål är att njuta lite mer i år. Nu ser vi fram emot att sitta ute och kanske få tag på en båt som vi kan puttra ut i.