När paret Jonas och Liselotte köpte nytt gemensamt hem, fick husets skandinaviskt strama stil maka på sig till förmån för en bohemiskt stormönstrad färgfest. Men i processen var de noga med att hedra husets historia.
Fasadens slitna funkisyta avslöjar ingenting. Men redan när man möter farstuns glimrande trollsländetapet från Matthew Williamson och foajéns dämpat metalliska medaljongväggar från Osborne & Little, börjar man förstå att den sparsmakade representationsvillan från 1940 rymmer något helt annat än det förväntade. I stället för stram funktionalism från 1900-talets mitt, kliver man rakt in i ett skimrande överdåd i nobla ädelstenskulörer och mörkt trä.
– Man ska inte vara rädd för att blanda färger och mönster, säger Jonas Holmberg som bor i huset med hustrun Liselotte och deras barn.
När paret Jonas och Liselotte, läkare respektive psykoterapeut, köpte huset i januari 2018, såg de ett perfekt renoveringsobjekt. Villan i två plan på 352 kvadrat plus källare på ytterligare 225 kvadrat, tillhörde tidigare den kände industrimannen Gunnar Randholm, vd för företaget Eldon och visade sig ha gott om plats för dem och deras sex barn med familjer. Bakom den slitna fasaden doldes en perfekt bevarad inredning daterad 1965, då den senaste renoveringen gjordes.
– Det var som att kliva in i en tidsmaskin, säger Jonas.
Men stilen var inte riktigt paret Holmbergs melodi och under 2018 gjorde de en omfattande renovering. Dock inte utan vånda.
– Man visste inte hur man skulle bete sig. Man vill ju vårda och respektera husets själ, men funkis i pastell och vitt är helt enkelt inte vi och man ska ju trivas i sitt hem, säger Liselotte.
Sagt och gjort. I maj 2018 flyttade familjen in i källarplanet och en ny totalrenovering kunde ta sin början. Lagom till jul kunde familjen flytta in i sitt färdiga hem och en arts & crafts-inspirerad inredning där lyx möter bohem, och sammet och skimrande medaljongtapeter från Designers Guild och Nina Campbell möter mörkt trä. En stor del av inspirationen kommer från Hotell Dorsia i Göteborg med sin sammetstunga och kulörta inredning.
– Det är häftigt just för att där inte finns någonting vitt, säger Jonas.
Hemmets stora ytor lämpar sig också väldigt väl för det här lite storslagna och färgrika. Nedervåningens spatiösa hall, vardagsrum, kök och matsal rymmer mycket sällskapsyta medan övervåningens fyra ombonade sovrum och bibliotek är perfekt för den som vill dra sig undan en stund.
– Är man en stor familj med många barn är det bra att det finns ställen att vara ifred på, säger Jonas.
Och även om 60-talsinredningen fått stryka på foten, har familjen valt att behålla flera andra inslag typiska för funkiseran. Som de vackra fiskbensmönstrade parkettgolven, de glasinfattade trädörrarna in till vardagsrummet och de inbyggda garderoberna i sovrummen.
Även ursprungsägarens bibliotek är i stort sett intakt, inklusive bokhyllor och rubinröd heltäckningsmatta.
– Sådant tar man bara inte bort. Så det är ett sätt att hedra arvet. För det är ett ansvar man tar på sig, att ta över ett sådant här hus, säger Jonas.
Resultatet är ett hem där de kvarvarande äldre inslagen gifter sig mycket fint ihop med de nya färgerna och tapetvalen. Trots att de kan tyckas som stilmässiga motsatser verkar de strama funkisinslagen och den överdådiga bohemstilen snarare komplettera varandra.
– Folk som kommer hit säger att det verkligen är vår stil, säger Liselotte och får medhåll av Jonas:
– Ja, och det är kul att vi är så samstämmiga.
Att det blev så bra tackar paret Marie Karlsson och Camilla Parmö på Nyhems Färghus för. De har assisterat familjen med alla färg- och tapetval i samtliga rum och har dessutom sytt samtliga gardiner, en tjänst Nyhems lade till när paret Holmberg frågade efter den. Tillsammans har de bollat och diskuterat sig fram till resultatet.
– Vi har fått jobba rätt fritt. Vi har gett förslag baserat på en känsla de beskrivit att de ville ha, då de inte hade en färdig tanke för varje rum. Och sen diskuterat fram och tillbaka, låtit det växa fram, säger Marie Karlsson.
– De kom med ett helt nytt förslag som stämde helt överens med vår smak. De fattade vad vi var ute efter, säger Liselotte.
Det är också tack vare Maries och Camillas input som Jonas och Liselotte trots allt har vågat sig på att ändå ha lite vita inslag i hemmet. Vardagsrummets mörka möbler och tjocka textilier har nu fått sällskap av den ljusa tapeten Coromandel från Nina Campbell.
– Den tapeten är egentligen inte mina färger alls, jag har ju jättesvårt för pasteller och ljusa färger. Men jag gillar att den ser olika ut i olika sorters ljus. Att det finns ett sorts djup i tapeten, säger Liselotte.
Efter ett halvår i nyrenoverat hem börjar familjen känna sig riktigt hemtama i den stora villan. Men än finns det projekt kvar – till Jonas stora glädje. På listan står bland annat en stor renovering av källarplanet och skapandet av en härlig uteplats, kanske med pool. Den vackra swimmingpoolen i turkosblå mosaik som står torrlagd i trädgården i dag, ter sig för liten att simma i med dagens mått mätt och blir kanske en fontän så småningom. Men utsidan står först på tur, säger Jonas.
– Vi kommer att behålla utseendet på fasaden. Men det tar vi tag i nästa år.